Rolul companiilor în reducerea decalajului de emisii

Trimite:

Scopul Acordului de la Paris este de a limita încălzirea globală la sub 2 grade Celsius, preferabil 1,5 grade Celsius, în comparație cu nivelul pre-industrial. Cu toate eforturile susținute care se fac în întreaga lume pentru a atinge acest obiectiv, există o discrepanță între nivelul emisiilor la care țările s-au angajat să le reducă și nivelul emisiilor pe care oamenii de știință prevăd că este necesar pentru a realiza limitarea încălzirii globale. Pentru a reduce acest decalaj al emisiilor, nu doar țările, prin guvernele lor, trebuie să întreprindă acțiuni ample, ci și entitățile non-statale, precum companiile.

„Potrivit datelor furnizate de CDP, 80% dintre cele mai mari companii la nivel global și-au stabilit deja obiective voluntare de reducere a emisiilor sau de eficiență energetică într-o formă sau alta. Cu toate acestea, nivelul ambiției acestor obiective este rar în concordanță cu nivelul de decarbonizare indicat de către oamenii de știință ca fiind necesar pentru a atinge obiectivul nostru de temperatură pe termen lung.”goldstandard.org)

Studiile recente arată că, în ceea ce privește capitalizarea globală a pieței, în timp ce peste 64% dintre companiile publice raportează la CDP impactul asupra climei și mediului, doar 1% dintre companiile private o fac. Există o discrepanță semnificativă între companiile private și cele publice în ceea ce privește raportarea emisiilor de gaze. În timp ce 88% dintre companiile publice raportează emisiile directe, doar 49% dintre cele private fac acest lucru. Și în ceea ce privește emisiile indirecte, decalajul este și mai mare, cu 70% dintre companiile publice raportând, în comparație cu doar 29% dintre cele private. De asemenea, companiile private au mai puține șanse decât cele publice să stabilească ținte de emisii.

Reducerea decalajului de emisii în COP27

COP27 a avut loc la Sharm EL-Sheikh, Egipt, în noiembrie 2022, iar concluziile sunt alarmante. Nu doar că suntem departe de ambiția de 1,5 grade Celsius, dar la ritmul în care lucrurile se desfășoară în întreaga lume, oamenii de știință se așteaptă ca temperatura să crească la 2,4-2,6 grade până în anul 2100. ONU a tras un semnal de alarmă pentru toate țările care au semnat Acordul de la Paris, un semnal care depășește guvernele și se adresează tuturor entităților, fie ele private sau publice, pentru a se implica mai mult în reducerea decalajului de emisii.

Raportul privind decalajul de emisii din 2022, realizat de Programul pentru Mediu al ONU, arată că „lumea trebuie să reducă emisiile cu 45% pentru a evita o catastrofă globală.” (unep.org).

Desigur, chiar și atunci când există reglementări și conformitate de urmat, pot apărea provocări legate de piețele de carbon. Poate cea mai importantă provocare se referă la transparența infrastructurii financiare și instituționale a tranzacțiilor din piețele de carbon. Deși Acordul de la Paris și regulile acestuia încearcă să reglementeze acest aspect, țările ar putea să nu respecte în totalitate drepturile omului în cadrul Mecanismului de Dezvoltare Curată (CDM) sau chiar să dubleze înregistrarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.